Prohlášení poslankyně Věry Procházkové o eutanázii je nepřijatelé

Společné prohlášení
České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP České společnosti hospicové péče ČLS JEP Fóra mobilních hospiců Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče
k vyjádření poslankyně Věry Procházkové

Poslankyně Věra Procházková (ANO 2011) v kontextu svého připravovaného návrhu zákona o eutanazii a asistované sebevraždě poskytla rozhovor pro Aktuálně.cz, který vyšel online dne 19. 5. 2019. V tomto rozhovoru na otázku redaktora Radka Dragouna „Jak by samotná eutanazie měla vypadat?“ uvedla následující odpověď:
Podle mě je nejlepší, když probíhá v mobilním hospici, to jest doma. Měli by u toho být pracovníci mobilního hospicu, kteří samozřejmě mají jiný postoj než lékaři v nemocnicích, kteří zachraňují životy. Navíc tím, že by se to odehrávalo doma, případně v kamenném hospicu, tak by to nemocnici odsunulo stranou, protože tam se má léčit. Například v Lucembursku se to ale odehrává v nemocnici. To je ještě na zvážení. Myslím si, že diskuse na toto téma bude ještě velká.
Tuto argumentaci považujeme jako zástupci lékařské odbornosti paliativní medicíny, hospicové péče a zástupci mobilních hospiců za nepřijatelnou, protože vychází z nepochopení role paliativní medicíny a kamenných i mobilních hospiců.
Paliativní péče je přístup zaměřený na zvyšování kvality života pacientů a jejich rodin v situaci, kdy je jejich nevyléčitelná nemoc v pokročilém nebo terminálním stádiu. V hospicích život pacientů ani nezkracujeme, ale ani neprotahujeme, tj. zásadně odmítáme provádět eutanazii, ale zároveň odmítáme i „marnou léčbu“, která jen neefektivně protahuje utrpení nemocného. Tišení bolesti, mírnění tělesného a duševního utrpení a zachování důstojnosti pacienta nejsou o nic méně léčbou než je léčba kurativní. Paliativní péče je proto vhodným doplněním léčby, jejímž hlavním cílem je ovlivnit pacientovo základní onemocnění. Paliativní a kurativní léčba mohou být k poskytovány současně. Všem lékařům jde především o pacientův život v přijatelné kvalitě a je jedno, jestli lékař působí v nemocnici, ambulanci nebo kamenném či mobilním hospici.
Základní funkcí hospiců je poskytovat takovou péči, aby pacient, který si to přeje, mohl dožít v domácím prostředí (mobilní hospic), případně obklopen svými blízkými v kamenném hospici. Jde o profesionální, odbornou a komplexní péči o pacienta a jeho rodinu, kterou zajišťuje multidisciplinární tým. Tým se skládá z vysoce kvalifikovaných lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovníků, psychologů, duchovních a dobrovolníků a pacientovi a jeho rodině poskytuje péči 24 hodin 7 dní v týdnů. Všem těmto pracovníkům hospiců jde především o kvalitu a důstojnost života pacienta s těžkou nemocí až po přirozenou smrt.
Úvaha, že by hospice měly být vykonavateli eutanazie, protože v hospicích se narozdíl od nemocnic “neléčí”, je v příkrém rozporu se základním smyslem paliativní péče.

24. 5. 2019

MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D - Česká společnost paliativní medicíny České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně
MUDr. Ilona Burdová - Česká společnost hospicové péče České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně
Mgr. Monika Marková - Fórum mobilních hospiců